Pragotron óravezérlő modul

Valamikor régen készítettem már egy ilyen feladatra alkalmas vezérlőelektronikát, de annak a nyomtatott áramköri paneljét még csak házi körülmények között gyártottam. A konstrukció alapvetően jó volt. Egy mikrokontroller, egy kis tápegység regulátor és a megfelelő kimenet analóg módon történő kialakítása biztosította a stabil működését. Eredetileg megrendelésre terveztem, majd később további igényekre való tekintettel készítettem még belőle néhány darabot. Bár nem túl sűrűn és csak 1-2 darabos mennyiségben, de a mai napig kapok megkeresést ilyen vezérlőelektronika gyártására. Mostanában viszont már csak nagyon ritka esetben pakolom ki a felszerelést panelek házi gyártásához és időm se sok van erre, így egy nemrégiben történt megkeresés alkalmával olyan darabszámú megrendelés történt, minek okán anyagi veszteség nélkül sikerült előállítani egy kisebb mennyiséget ebből a modulból.

Természetesen az áramkör lényege változatlan maradt, viszont a magasabb színvonalú gyártástechnológia alkalmazása lehetővé tett pár olyan optimalizálási megoldást, ami miatt célszerű volt a teljes paneltervet átalakítani. Ez leginkább abból állt, hogy THT helyett felületszerelt alkatrészek alkalmazásával hatékonyabbá lett téve a sorozatgyártás.

A modul működése

A korábbi tapasztalatokat felhasználva a modul áramköre úgy lett kialakítva, hogy viszonylag széles feszültségtartományban alkalmazható legyen a vezérlő. Jellemzően 12V-os és 24V-os rendszerű órákhoz kértek korábban ilyen egységet, de volt, akinek az órája 6V-os tápellátást igényelt. Igyekeztem a modult úgy megtervezni, hogy lehetőség szerint az 6-24V között, bármilyen feszültségről működőképes legyen. Ezt mondjuk úgy, hogy sikerült is bonyolultabb DC-DC konverter alkalmazása nélkül elérnem, de azzal az apró kitétellel, hogy a 6V-os egységek esetén egy ellenállás helyett átkötést kell alkalmazni. Talán profibban is meg lehetett volna ezt csinálni, hogy ilyenre ne legyen szükség, de a cél a költséghatékony gyártás volt, illetve az áttervezéskor a szabadidő hiánya is jelentősen korlátozta az átalakítására szánt időt. A megrendelések alkalmával mindig egyeztetésre kerültek a fontos paraméterek, így ez inkább csak nekem kellemetlenség, hogy egy 6V-os verzió igénye esetén hozzá kell nyúlni a kész panelhez.

Az időzítést egy kvarc alapú oszcillátor végzi. A szükséges számlálási műveleteket és logikai feltételeket egy egyszerű PIC mikrokontrollerrel valósítottam meg. A korábbi megoldás kódját emeltem át, amit annak idején még assembly nyelven írtam. Mivel az áttervezett hardver kompatibilis maradt a mikrovezérlő kiosztásával, így azt egy az egyben fel tudtam tölteni az új modulokra. Mikor tesztelésre került a sor, több napon keresztül zajló tesztelés alkalmával azt tapasztaltam, hogy a pontosság bizony hagy némi kívánnivalót maga után, így a szoftveres oldalon is történt némi fejlesztés. Ezt követően a referenciamérések segítségével igazoltan sikerült egy sokkal nagyobb pontosságot.

Az új modul a régihez képest tehát szebb lett, jobb lett és mindezek mellett sokkal pontosabb is.

Rendelés

A modul az alábbi képeken látható kivitelben megrendelhető.

Ára: 6100Ft

Rendelési kódja: EI-01801

Garancia: 2év

Raktáron van

MEGRENDELÉS

Pragotron modul

Pragotron modul