Programozható (vadetető) időzítő modul

2012 januárjában megkeresést kaptam egy olyan időzítő elkészítésére, melyet vadetetőknél használatos motoros szóróegység működtetésére használható. Az igénynek megfelelően az eszköz működtetését egy 6V-os akkumulátor biztosította, így a hosszú üzemidő elérése érdekében aránylag alacsony fogyasztású áramkört kellett tervezni. Elvárás volt legalább napi három alkalommal történő bekapcsolás naponta azonos időpontban, illetve a motor működési időtartamának állíthatósága. Szempont volt az egyszerű kezelhetőség és beállíthatóság.

Az első verzió fizikai méretét a megrendelő határozta meg, mivel egy gyári szóróegységbe tervezte az általam készített modulok beépítését, így a panelt ehhez igazodva méreteztem. A megvalósítást követően igény mutatkozott ilyen eszközre mások részéről is, így több darabot is készítettem a modulból. Az idő előrehaladtával ahogy jöttek az újabb érdeklődések, úgy kaptam újabb ötleteket is az időzítő képességeinek bővítéséhez. A fejlesztés a jelenleg gyártott típusig szinte folyamatos, bár 2015 után már csak apró módosítások történtek az eszközön, hiszen ekkorra már sikerült minden funkcióját tökéletesíteni.

Működés

Itt már a jelenlegi, legfrissebb modell működését írom le. Az időzítő rendeltetése szerint naponta három különböző, előre programozott időpontban képes a kimenetét beállított ideig bekapcsolni. A modulban egy valós óra működik, mely feszültség alá helyezve kezd el működni. Ekkor be kell állítani, mint egy hagyományos digitális órát. Az óra feszültségmentes állapotban nem jár.

A három kapcsolási időpont a modul menüjében állítható be óra, perc formában, akár egy ébresztőóra esetében azzal az eltéréssel, hogy itt több időpont is megadható. Abban az esetben, ha ettől kevesebb, esetenként napi egy, vagy két kapcsolási idő is elegendő, a készülék ezt a lehetőséget is támogatja.

A kapcsolási időpontokon túl megadható a bekapcsolt időtartam hossza 1-255 másodperc között. A legtöbb esetben ez elegendő szokott lenni, sőt jellemzően 10-20 másodperces bekapcsolt időtartam már elegendő szokott lenni a megfelelő mennyiségű eleség kiszórásához.

A kiszórási idő manuálisan is indítható a beállító menüből, így a beállított időtartam alatt kiszórt mennyiség szemmel megbecsülhető.

A modul eredetileg 6V-os akkumulátorról történő üzemeltetésre volt alkalmas, de már az első fejlesztések során megtörtént a 12V-os tápellátásra való kibővítése, így a jelenlegi modellek kis fogyasztás mellett mindkét feszültségen tökéletesen működnek. Mivel a kezdetektől fogva akkumulátoros üzemre lett tervezve az áramkör, fontos kijelezni rajta a működtető akkumulátor feszültségszintjét, hogy a felhasználó idejében értesüljön arról, ha az akkut cserélni, vagy tölteni szükséges. Mivel legritkább esetben használ az átlag felhasználó ennek megállapítására mérőműszert, így az áramkörbe beépítésre került egy LED-es állapotjelző, mely még a kritikus feszültségszint elérése előtt már figyelmeztet az alacsony töltöttségi szintre. Mivel a 6 és 12 voltos akkumulátorok kritikus feszültsége eltérő, így a menübe került egy egyszerű beállítási lehetőség, mely segítségével kiválasztható a használt akkumulátor névleges feszültségértéke. Az áramkör ennek a beállításnak megfelelően jelzi ki a lemerülés tényét.

Kis szoftveres kiegészítéssel egy utolsó menüpontba még készítettem egy feszültségmérő opciót is, így pár gombnyomással számszerűen is leolvasható az aktuális tápfeszültség értéke, ami egyben az akkumulátor kapocsfeszültsége is. Ez hasznos lehet arra az esetre, ha az embert hosszabb időre helyezi ki az etetőt és csak napok, hetek elteltével látogat vissza, így jobban meg tudja becsülni, hogy az aktuális töltöttségi szint alapján nagyjából még mennyi ideig lesz működőképes az eszköz.

A modul a táplálásához használt feszültséget kapcsolja a kimenetére aktív állapotban egy nagy teljesítményű MOSFET segítségével. Csak egyenárammal történő üzemeltetésre alkalmas és csak egyenárammal és a működtetéshez használt feszültségről azonos feszültségről üzemelő fogyasztóval használható. A kimenet maximum 8A-es árammal terhelhető. Ez az érték leginkább impulzusszerű maximum. A folyamatos üzemi áram maximuma 4A-nél lehetőleg ne legyen magasabb. A kimenet rövidzárlat esetére olvadóbiztosítékos védelemmel van ellátva, mely hiba esetén megszakítja a kimeneti kapcsoló áramkörét és feszültségmentesíti a kimenetre kötött fogyasztót. A kimenet induktív, vagy rezisztív terhelés kapcsolására alkalmas. Legtöbb esetben villanymotor, vagy relé működtetésére alkalmas. Amennyiben a kapcsolt fogyasztó áramfelvétele meghaladná az ajánlott maximális értéket, a nagy teljesítmény kapcsolására relét is lehet alkalmazni. A modul részben védett fordított polaritású bekötés ellen, a beszerelésnél ezért fontos erre figyelni.

Egyéb felhasználásról

Mivel a bemutatott eszköz gyakorlatilag egy programozható időkapcsoló, vagy időzítő, így vadetetőkön kívül számtalan más célra is felhasználható, ahol naponta azonos időpontban kell valamit elindítani, működtetni valamit. Az időzítőből rendeltek már itató utántöltő, vagy öntözőrendszer vezérlésére is pár darabot. Készült továbbá egy bővített verzió is, mely fizikai felépítésében azonos az alapmodellel, csupán a 3 beállítható időpont helyett abban összesen 9 kapcsolási időpont adható meg egy 24 órás intervallumra.

Mivel modul szinten érhető el ez az időzítő és az esetek döntő többségében kültéren kerül alkalmazásra, a megfelelő szigetelésről a felhasználónak kell gondoskodnia. Általában valamilyen vízhatlan, vagy jól szigetelő műanyag doboz már kellő védelmet biztosít a nedvesség és por ellen. Pára és nedvesség elleni védelem céljából a panelen található áramkör jelentős részét vastag lakkréteggel vonom be, ezzel növelve a megbízhatóságot.

Frissítés, új funkciók

A felhasználói visszajelzések alapján előfordulhat, hogy a folyamatos gyártás során idővel tovább bővülnek a modul képességei. Érdemes időközönként visszalátogatni a weboldalra, hiszen ide kerülnek fel az ezekről szóló bejegyzések. Akik korábban vásároltak ilyen modult és szeretnék kihasználni az egyes szoftverfejlesztések során létrejövő új funkciókat, lehetőségük van arra, hogy frissítést kérjenek. Ebben az esetben a megvásárolt modult vissza kell juttatni a címemre, hogy el tudjam végezni az új szoftver feltöltését. Amint ez megvan visszapostázom a modul lehetőség szerint még aznap, legkésőbb másnap. A frissítés díja átutalásos fizetés esetén 1000Ft, utánvételes fizetésnél 2500Ft mely összeg nagyobb része a visszapostázás költségét fedezni. A letölthető használati útmutató új funkció alkalmazása esetén az ehhez kapcsolódó részekkel bővül. A frissítésekről bővebb információt a "Fejlesztéstörténet" cím alatt találsz az oldalt lefelé görgetve.

Vadetető vezérlő

Rendelés

A képen látható típusból lehetőség van rendelni kész darabokat kétféle verzióban. Az ALAPMODELL 3, a BŐVÍTETT VÁLTOZAT 9 beállítható időpont tárolását teszi lehetővé.

Alapmodell

Ára 7900Ft.

Rendelési kódja: EI-01403

Raktáron van

MEGRENDELÉS

Bővített változat

Ára 9900Ft.

Rendelési kódja: EI-01404

Raktáron van

MEGRENDELÉS

Garancia mindkét változatra 2 év.

Használati útmutató

Nyomtatott formátumú használati utasítást a készülék mellé kérés esetén biztosítok. A használati útmutató elektronikus formátumban bárki számára elérhető és letölthető.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LETÖLTÉSE (236kB pdf)

SZERELÉSI RAJZ (6kB pdf)

Fejlesztéstörténet

Szoftver verzió 2.7 | Kiadás dátuma: 2020.02.20. | Kompatibilis hardververziók 3.2

A korábbi, részleges fordított polaritással szembeni védelem most már teljes mértékben védi a modul minden részét. Akkumulátor teljes kimerülése elleni védelem került beépítésre, mely leállítja a modult abban az esetben, ha a feszültségszint az akkumulátorra nézve már veszélyes mértékig lecsökkent. Plusz a beállító menü megjelenésével kapcsolatos néhány apró javítás történt még.

Szoftver verzió 2.6 | Kiadás dátuma: 2016.09.10. | Kompatibilis hardververziók 3.0

A kimenet lágyindítással történő bekapcsolása. Motorteljesítmény 10-100% között beállítható a menüben.

Szoftver verzió 2.5 | Kiadás dátuma: 2015.11.28. | Kompatibilis hardververziók 3.0

Szoftveres átalakítás a v3.0 hardver első kiadásához. Funkcionális változtatás nem történt.

Szoftver verzió 2.3 | Kiadás dátuma: 2012.12.05. | Kompatibilis hardververziók 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6

Önteszt lehetőség a szórási idő beállításánál. A menüponthoz lépve a középső gomb megnyomásával az időzítőt megkerülve elindítható a szórás, mely az idő lejárta után, vagy újabb gombnyomásra leáll. Pro verzió létrehozása 9 kapcsolási időpont beállíthatóságával

Szoftver verzió 2.2 | Kiadás dátuma: 2012.11.12. | Kompatibilis hardververziók 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6

Továbbfejlesztés energiatakarékosságot elősegítő funkciókkal.

Szoftver verzió 2.1 | Kiadás dátuma: 2012.09.23. | Kompatibilis hardververziók 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6

Fejlettebb akkumulátor monitorozás és feszültségmérési adat megjelenítése a beállító menüben.

Szoftver verzió 2.0 | Kiadás dátuma: 2012.06.27. | Kompatibilis hardververziók 2.0

Az első széria után létrehozott új változat. Mikrokontroller és LED kijelző típusváltás miatt a teljes szoftver átírásra került. Új funkciók a korábbiakhoz képest nem lettek létrehozva.

Szoftver verzió 1.0 | Kiadás dátuma: 2012.01.28. | Kompatibilis hardververziók 1.0

Első kiadás.

Aktuális verzió

Vadetető időzítő

Vadetető időzítő

Vadetető időzítő

Korábbi verzió

Az alábbi képeken a jelenlegi verzió előtti gyártmány látható. Elektronikailag néhány apró változtatás van a két modul között, ami leginkább lényeges, az a fizikai méretcsökkenés. Ez annak köszönhető, hogy a nyomtatott áramköri panel át lett tervezve kétoldalas kivitelre és már nem magam készítem, hanem a magas minőségi igények kielégítése végett NYÁK gyártónál gyártatom, ezáltal minden megrendelőm profi munkát kaphat kézhez.

Korábbi vadetető modul

Korábbi vadetető modul

Korábbi vadetető modul