december 2015

Áramgenerátor 3W 350mA LED lámpákhoz

Korábban készítettem, PT4115 IC-vel megvalósított LED áramgenerátorokat, melyek lecserélése céljából terveztem ezt az újabb konstans áramú tápegységet. A PT4115 IC-kkel készített tápok egyébként egy zavaró tényező leszámításával teljesen jól üzemeltek. Működtetésük során tapasztaltam egy nemkívánatos jelenséget, melyre csak hosszas használat során derült fény, ez pedig a rádiófrekvenciás zavarkibocsátás. Miután egy komplett szettet legyártottam ebből az áramgenerátorból, gondoltam valahogy megpróbálom kiszűrni ezt a zavart, de több heti kísérletezés sem vezetett eredményre. Értem el részleges sikereket LC szűrőkkel, de a kapcsolóüzemű szabályozó által keltett impulzusokat nem sikerült kiszűrnöm még dupla LC taggal sem, így valamennyi zavar mindig visszakerült a tápvonalra, mely behálózva a mennyezetet nagyszerűen üzemelt, mint antenna és a világítás működtetésekor gyakorlatilag teljesen megszűnt a rádióvétel a legtöbb frekvencián 5-10 méteres körzetben. Mivel ez nem volt cél és borzasztóan zavart, valamint hosszas számolgatás, kísérletezés és méretezés után sem sikerült jó hatásfokú szűrőt készítenem, mely 9 darab lámpa esetén is masszívan leszedi ezeket a zavarokat. Elhatároztam, hogy alternatív megoldást keresek.

Auvisense rendszermodulok

Egy komplex távfelügyeleti rendszer fejlesztésével kapcsolatos részfeladatok elvégzésével kerestek meg 2015. tavaszán egy biztonságtechnikai cégtől. Egy elméletben már megtervezett rendszer néhány elektronikai részegységének elkészítését és prototípusainak legyártását kaptam feladatul. A projektben elsősorban elemi analóg és digitális kapcsolástechnikai megoldásokat használtam fel, valamint feszültségek és áramok szabályozására kapcsolóüzemű technikát alkalmaztam.

A tervezéshez egy blokkvázlat állt rendelkezésre, mely a rendszer minden lényeges elemét tartalmazta. Mivel kész eszköz nagyon sok részegységből épül fel, célszerű volt a megvalósítandó elektronikai egységeket csoportosítani, majd működésüknek megfelelően modulokra osztani. Összesen három modulra sikerült tagolni a rendszert, mely külön áramköri egységekben került megvalósításra. Azok a részegységek, melyek szorosan kapcsolódnak a központi számítógéphez (bemenetek, kimenetek, hőmérő, RTC, egyéb érzékelők bemenetei, analóg erősítő) egy modulra kerültek fel. Megint egy másik modulra lettek tervezve a PoE tápfeladó áramkörök, illetve egy harmadik modulon került megtervezésre az egész rendszer energiaellátását biztosító szünetmentes tápegység áramköre.

Bluetooth műszer előtét

Nem ritkák az olyan kérések, melyek arról szólnak, hogy adott egy breadboard-on, vagy valamilyen kísérleti panelen összeállított és már működő áramkör, amit végleges formába kellene önteni. Ebben az esetben a megrendelő már egy kész áramköri tervvel keresett meg, mely egy Arduino Mega panellel készült el. A kísérleti panelt elhagyva, szerette volna a készüléket végleges valójában is kivitelezni. A feladatom egy meglévő kapcsolási rajz szerinti nyomtatott áramköri panel megtervezése volt néhány kötött paraméter figyelembe vételével. Ilyenek a két végen található anya és apa csatlakozók, illetve egy nagyjából megadott fizikai méret.

Az áramkör rendeltetése, hogy egy meghatározott típusú ipari mérőműszer kábelen továbbított mérési adatait Bluetooth kapcsolat segítségével is kiolvashatóvá tegye. Ez a kis modul a műszer kommunikációs vonalába ékelődve az ott zajló adatforgalmat igyekszik nem zavarni úgy, hogy az ott folyó adatcserét egy mobil eszköz is képes legyen követni, monitorozni.