Elalvásgátló autósok számára

Egy informatikai cég által fejlesztett mobilalkalmazás kiegészítéseként készült el ez a kicsi és viszonylag egyszerű elektronikai egység, mely gyakorlatilag egy DTMF jelre aktiválható kapcsoló.

Egy mobiltelefonon futó alkalmazás a felhasználói felületén valamennyi funkciót képes megvalósítani, mely azt a célt szolgálja, hogy a sofőr ne aludhasson el a volán mellett vezetés közben. Abban az esetben, ha ez mégis bekövetkezne, arra már egy ilyen program nem képes, hogy egy ébresztő jelzésen túl be is tudjon avatkozni a folyamatokba. Szerencsésebb esetben a jelzése felébreszti a sofőrt, így a baj elkerülhető. Szerencsétlenebb esetben előfordulhat, hogy a jelzés ellenére sem reagál az autó vezetője. Ez akár egy hirtelen rosszullét miatt is bekövetkezhet. Ilyen esetben az autót célszerű valamilyen automatizált módon leállítani.

Az alkalmazás és a mobiltelefon erre a feladatra nem képes, így készült el ez a kis elektronika, melyet összekötve a mobiltelefonnal, valamit az autó elektromos rendszerével, az autó riasztás alkalmával leállíthatóvá válik. Az alkalmazás megadott időközönként jelez a sofőrnek, hogy érintse meg a műszerfalra kihelyezett telefonja kijelzőjét, esetleg nyomja meg a kormányra erősített Bluetooth gombját. Ha megérinti a kijelzőt, vagy megnyomja a Bluetooth gombot, az időzítés ismét az elejétől indul. Amennyiben nem érinti meg a kijelzőt az időzítés leteltét követően riasztás kezdődik, mely leállítására a sofőrnek 10 másodperc áll rendelkezésére. Amennyiben nem reagál a jelzésre az alkalmazás elküld egy DTMF kódot ennek a kis elektronikának, mely azonnal beavatkozik az autó működésébe és elindítja az autó leállításának folyamatát.

Az időalapon működő rendszer ugyan nem biztosít 100%-os túlélési esélyt, hiszen egy váratlan rosszullét, vagy elalvás után minden másodperc sorsdöntő lehet. Abban az esetben, ha az ébresztés sikertelen és az autós egy egyenes autópályán halad, nagy eséllyel életet menthet az eszköz. Az eszköz az iSOSAUTO alkalmazással működik Androidos készülékeken.

DTMF kapcsoló

DTMF kapcsoló